‘Plant of the Future’: omdat de toekomst er nu al is

Lange tijd gold de Oefenfabriek in Brielle als hét voorbeeld van realistisch praktijkonderwijs. Maar de procesindustrie ontwikkelt zich heel snel. Ook het onderwijs moet snel vernieuwen. Daarom bouwt STC Group het oude simulatorenpark in raptempo uit tot ‘Plant of the Future’. Een geheel vernieuwde leeromgeving, waar wordt ingezet op nieuwe technologieën als virtual en augmented reality en 3D-holografie.

Big data, genetica, kunstmatige intelligentie, nanotechnologie; er gaan verjaardagen voorbij dat je het er niet over hebt. Maar wie de tijd neemt om zich erin te verdiepen, realiseert zich dat de mens een vernuftiger wezen is we ooit hadden durven dromen.


Want wat ooit was voorbehouden aan science fiction, blijkt al lang geen ‘ver-van-je-bed-show’ meer. Of zoals ook Edwin Langstraat, projectmanager van het project ‘Plant of the Future’ het samenvat: the future is now. Up-to-date kennis van de ontwikkeling van technologieën is van groot belang om studenten toekomstbestendig op te leiden. Want een ding is zeker: de functies van toekomstige procesoperators en onderhoudstechnici gaan drastisch veranderen.

Slimme fabrieken

Automatisering en digitalisering leiden tot ‘slimme’ fabrieken, die feitelijk zichzelf besturen. Als er al iets aan de hand is, stuurt de fabriek automatisch een pushbericht naar de explosieveilige, mobiele telefoon of tablet van een procesoperator om hem te laten weten dat één van de machines in de fabriek binnen zoveel minuten in storing dreigt te gaan. En dan wordt ook gelijk de technische reden genoemd, hoe het te repareren is, welke onderdelen daarvoor nodig zijn en wie dat hoe laat komt uitvoeren binnen een vooraf afgesproken servicetijd. Want, zo stelt Langstraat: ‘Voorspellend onderhoud, aan de hand van big data, wordt de norm. Anders dan de ‘brandweercultuur’ die we nu gewend zijn, dat je pas uitrukt wanneer zich een probleem heeft voorgedaan.’

Dankzij Plant of the Future, waarvoor de verbouwingen inmiddels gepland zijn, kunnen studenten, docenten, maar ook reeds werkzame technici, die er terecht kunnen voor bijscholingscursussen en trainingen, zich optimaal voorbereiden op deze nieuwe, veranderende beroepspraktijk. Het project heeft een looptijd van vier jaar en er is een totaalbedrag van 3,3 miljoen euro mee gemoeid. Een publiek-private samenwerking tussen STC Group, bedrijven en overheden in de regio maakt de fabriek van de toekomst mogelijk.

Virtueel simulatorenpark

Studenten en docenten - de gehele sector eigenlijk - meenemen naar de vierde industriële revolutie, daar is het STC Group om te doen. Langstraat: ‘Het aanpakken van de leeromgeving, met een gloednieuw, deels virtueel simulatorenpark en in de nabije toekomst meer praktijklessen op locatie, waaronder bijvoorbeeld bij chemiebedrijf Huntsman, is daarvan slechts een aspect. Het aanpassen van het curriculum, met veel aandacht voor 21e eeuwse vaardigheden en voor megatrends als groene chemie en energietransitie, is een andere pijler.’


Daarnaast wacht de procesindustrie de komende jaren nog andere grote uitdagingen, vervolgt hij. ‘Door de vergrijzing gaan er de komende jaren zoveel vaklui met pensioen dat je kunt spreken van een braindrain. Dat hoeft geen probleem te zijn als er voldoende jonge mensen instromen. Maar het blijft een uitdaging, vandaar dat STC Brielle sterk gaat inzetten op het promoten van onze prachtige opleidingen Operationele Techniek.


Voor Voorne-Putten komt daar nog een ander probleem bij. In gemeenten als Spijkenisse, Brielle en Hellevoetsluis - waar ruimte schaars wordt - wonen steeds minder jonge gezinnen, waardoor op termijn de natuurlijk instroom naar het STC afneemt. Langstraat: ‘Daarom gaat het STC de komende jaren intensief vmbo’s bezoeken en klassen uitnodigen, zodat jongeren zelf ervaren hoe het is om met een VR-bril door een fabriek van de toekomst te lopen. Gecombineerd met de havenexcursies die EIC Mainport Rotterdam voor basisscholieren organiseert zet de hele sector een tandje bij in onderwijsmarketing.’

Totaalpakket

Ook het bedrijfsleven wordt volop betrokken bij de Plant of the Future, waaronder ingenieur- en constructiebedrijven voor de eigenlijke nieuwbouw. Zo voorziet het project in een totaalpakket dat het onderwijs op alle fronten naar een hoger plan tilt. Langstraat zelf gaat, al deze aspecten in ogenschouw nemend, met vertrouwen de toekomst tegemoet.